2014. május 3., szombat

Kislevelű fikusz

A kis levelű fikusz (Ficus benjamina) az egyik legkedveltebb szobanövény.

A kis levelű fikusz (Ficus benjamina) az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó fikusz növénynemzetség egyik faja. Magyar nyelvterületen csüngő ágú fikusz, csüngő levelű fikusz neveken is említik. Időnként ugyancsak kis levelű fikusznak nevezik a Ficus benjaminához igen hasonló és dísznövényként ugyancsak kedvelt Ficus retusa fajt is. Laza, szellős ágrendszere és lombja beleillik a modern és a klasszikus környezetbe is. Gyakoriak a 1,5-2 m-es példányok, amelyek csüngő hajtásaikkal és kis leveleikkel különleges díszei a lakásnak. Rakjuk a növényt minél nagyobb ablaktábla elé, a földre. A levelek fiatal korukban világoszöldek, idősebb korban besötétednek, szélük hullámos lesz.

Kislevelű Fikusz (Ficus benjamina) gondozása Ideális körülmények között gyorsan nő, jól tűri a metszést és az alakítást, így erős növekedését tavasszal vagy nyár elején mérsékelhetjük. Bokorrá is nevelhető: ehhez minden ágát a harmadára vissza kell vágni. Ilyenkor, ha az egyéb feltételek (napfénymentes, de világos hely, tápkocka vagy tápoldat stb.) is biztosítottak, a metszéseken elágazik, és ezzel a hajtások száma megkétszereződik.

Fényigénye Szereti a nagyon világos helyet, közvetlen napsütés nélkül.

Hőigénye Nyáron 18-20 °C-ot igényel, de télen se legyen kevesebb 15 °C-nál.

Vízigénye Öntözzük mérsékelten, növekedési időszakban adagoljunk számára kéthetente tápoldatot.

Páratartalom Meleg helyiségben fokozott páratartalmat igényel, leveleit permetezzük gyakran.

Betegségek Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérséklet-változástól, mert levélhulláshoz vezethetnek. Gyakran gombafertőzések is megtámadhatják, s ilyenkor az erősen fertőzött levelek elsárgulnak, majd lehullnak.

Kártevők Tavasszal a levéltetű, a takácsatka és a pajzstetű károsíthatja.

Tippek Óvjuk a huzatos hideg levegőtől, télen tegyük kissé távolabb a fűtőtesttől, nyáron tegyük ki a cserepét egy árnyékos helyre a szabadba. A visszavágást kesztyűbe végezzük, mert a növény tejnedvet tartalmazz, ami allergiás reakciót válthat ki. A visszavágásnál ügyeljünk rá, hogy csak ott metsszük vissza az ágakat ahol még nem túl fás az ág. A kisebb növényeket, érdemes évente átültetni, a közepes fikuszokat kb. 3 évente egyszer, és a nagy példányokon pedig évente felszíni talajcserét végezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése