2014. május 3., szombat

Buzogányvirág (mérgező)

A buzogányvirág a Dieffenbachia nemzetség magyar gyűjtőneve. Sokféle növény tartozik ide, és meglepően magas a különféle változatok száma. A virágboltokban krémszínű, fehér vagy halványsárga színezetű néha pöttyös vagy foltos, különféle alakú, ovális vagy akár lándzsa formájú levelekkel büszkélkedő buzogányvirágokat vásárolhatunk. Bármelyik növényt választjuk is, sohase feledjük, hogy levelei és nedvei mérgezőek. A szép és mutatós buzogányvirág vízkultúrában is remekül fejlődik. Ahogy a növény öregszik, az alsó levelek lehullnak, de a szár csúcsán új levelek hajtanak ki, így a növény fára emlékeztető külsőt ölt. Időnként a kontyvirágéhoz hasonló apró virágok jelennek meg a növényen.

Buzogányvirág gondozása

Hőigénye: Ez a buzogányvirág télen legalább 16 °C-os hőmérsékletet igényel. A legjobb nappali hőmérséklet 21 °C körül van. A huzat és az alacsony hőmérséklet a legegészségesebb példányokat is legyűri, a levelek lehullnak, és a növény elpusztul. Fényigény Bár nyár végétől késő tavaszig a buzogányvirág sok fényt igényel, óvjuk a közvetlen nyári verőfénytől.

Vízigénye: Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni, majd bőségesen öntözzük meg a növényt. Nyáron több vizet igényel, mint télen. Páratartalom A magas páratartalom fontos szempont; ha túl alacsony, a levelek megbarnulhatnak és lehullhatnak. A páratartalmat növelhetjük, ha a növényt cserepestől nedves tőzeggel töltött másik cserépbe állítjuk. A leveleket permetezzük meg vízzel, de ügyeljünk rá, hogy ne süsse meg a nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése