2014. szeptember 12., péntek

Rákvirág

Ki gondolná, hogy Indonézia trópusi erdőiből származó dísznövény jól érzi magát bármely nappaliban. Ez az állítás nem is teljesen igaz, de az igen, hogy a rákvirág (Aglaonem sp.) eltűri a számára nem kimondottan ideális feltételeket is. A lakás sötétebb zugaiban is elvegetál, maximum le kell mondanunk mintás leveleinek látványáról.

Levelei lándzsahegy alakúak, szélesebbek vagy keskenyebbek, egyöntetű sötétzöldek (Aglaonema modastum) vagy mintásak - ezüstfehér, sárgásfehér foltosak, csíkoltak fajtól (Aglaonema crispum, Aglaonema commutatum), fajtától, a nemesítők munkájától függően. Ahogy előbb is említettük: rosszul megvilágított helyen is viszonylag szépen fejlődik, de csökken mintázottsága. Általános szabály, hogy minél mintásabb levelű a növény, annál igényesebb, annál kevésbé viseli el a sötétséget. Fontos viszont, hogy tartsuk távol a közvetlen napfénytől is, illetve a huzattól és a füstös levegőtől.

Optimális körülmények között (meleg, párás, tápdús és közepesen világos helyen) kora tavasszal virágait is megismerhetjük. A kontyvirágfélék családjába tartozik, így rá is a tipikus fehér vagy halványzöld virágburokból és torzsavirágzatból felépülő kontyvirág a jellmző, amiből élénkpiros bogyótermés fejlődik. A kifejlett növény az 1 m-es magasságot is elérheti.

A rákvirág gondozása Fényigény: Félárnyékot kedvel, tartsuk távol a közvetlen napsütéstől. Hőigény: Meleget igényel optimális számára a 18-24 °C, télen sem lehet kevesebb 16 °C-nál. Vízigény: Öntözzük mérsékelten lehetőleg lágy, langyos vízzel, a virágföldet engedjük kiszáradni két öntözés között. Páratartalom: Igényli a magas páratartalmat, ezért rendszeresen permetezzük a leveleit gyenge vízsugárral. A cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre. Betegségek: A fényhiány vagy a túl erős fény a levelek felszínén fakóbarna, foltos elhalásokat okozhat. Kártevők: A pajzstetvek és a takácsatkák károsíthatják leggyakrabban.

Forrás: edenkert.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése