2014. szeptember 27., szombat

Lándzsarózsa

Egy gyönyörű trópusi dísznövény, amely a fák tetején él a dzsungel mélyén. De ma már mi is bevihetjük otthonunkba a dzsungel hangulatát. Igazán szép trópusi dísznövény, amely hatalmas rózsaszín virágával páratlan szépségű lakásdísz. Érdemes beruházni egy ilyen különleges növényre, hiszen akár félévig is képes a virágával és a fellevelével díszíteni.

Levelei bőrneműek, vastagok és ezüstös szürke színével már önmagában is dekorál. A rózsaszín dísz a növény csúcsán valójában az úgynevezett fellevél, s ezek között nyílnak a liláskék virágok. Az anyanövény életében csak egyszer virágzik, bár azt fél éven keresztül teszi, mégis a virágzás után elpusztul. De ez a növény gondoskodik az utánpótlásról így a virágzás végén sarj növényeket hajt, akár egyszerre többet is. E növények jellegzetessége, hogy tölcsért alkotó leveleik közepén valóságos kis vízmedence található. A levelek tövén a felszívást végző pikkelyek vannak.

Fényigény: világos,de nem a közvetlen napfényt igényel.
Hőigény: virágoztatáshoz magas, 24 °C fölötti hőmérséklet, míg a már virágban álló egyedeknek szobahőmérséklet szükséges.
Fagyérzékeny. Télen és éjszaka is tartsuk a 18 C-ot.
Vízigény: tartsuk mérsékelten nedvesen a földjét. Növekedési időszakban, tavasszal és nyáron kéthetente kapjon tápoldatot. A nyári hónapokban a tölcsérjébe is önthetünk vizet. Télen ritkán öntözzük. Kerüljük a túllocsolást, mert az a növény halálhoz vezet. Ha a levélrózsában van elég víz, a földjét nem muszáj locsolni. Páratartalom: magas páratartalmat igényel, száraz helyen rendszeresen permetezzük a leveleit.
Tápanyagszükséglet: közepes.Októbertől februárig csak csekély mennyiségű tápanyagot igényel.
Gondozási hibák: a nagyon erős nyári napsugárzás levélszáradást, míg a túlzott páratartalom levélfoltosodást okozhat.
Elhelyezés: ha azt látjuk, hogy a virágzás végén az anyanövény kezd elpusztulni, várjuk meg a kis sarj növények kialakulását, de ne vágjuk le őket azonnal, mert ha túl korán távolítjuk el az anyanövényről, még nem lesznek életképesek. Amikor a kicsik már elérik a 10-15 cm magasságot, egy éles késsel óvatosan válasszuk le az anyatőről és ültessük le egy másik cserépbe. Ehhez laza tőzeges B típusú virágföldet válasszunk. Bár a kicsik csak 4 év múlva fognak újra virágozni, a növény az ezüstös leveleivel addig is szép dísz lesz otthonunkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése